Taizé Utrecht
Taizé Teken
Taizé in Utrecht
  • Dutch

Wat is Taizé

Taizé is een klein dorpje in de Bourgogne (Frankrijk). In 1940 stichtte broeder Roger hier een communiteit, waarin verzoening en gemeenschap centraal staan. De gemeenschap telt inmiddels broeders van protestantse en katholieke afkomst uit ongeveer twintig verschillende landen.
De broeders aanvaarden geen giften. Zij voorzien in hun eigen levensonderhoud en delen wat ze met hun werk verdienen met anderen. Sommigen wonen in kleine gemeenschappen verspreid over de hele wereld en delen de levensomstandigheden van de armsten.

De gemeenschap is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor jongeren van over de hele wereld. De broeders proberen de jongeren te helpen antwoorden te vinden op vragen naar de zin van hun leven.

De jongeren komen (voornamelijk) voor één week en nemen deel aan de gebeden (drie maal per dag), de maaltijden, discussiegroepen, etc. Maar ook een langer verblijf is mogelijk. Een eenvoudige en ongecompliceerde omgeving maakt velerlei ontmoetingen mogelijk: tussen mensen, culturen en overtuigingen, maar niet in de laatste plaats een ontmoeting met God.

Ook na de dood van broeder Roger in augustus 2005, gaan de ontmoetingen in Taizé door. Broeder Alois staat nu de gemeenschap van Taizé voor en zal, zoals het broeder Roger zijn wens was, de pelgrimage van vertrouwen over de aarde uitbreiden.

Meer informatie:
Website (Nederlandse versie):http://www.taize.fr/nl
Filmpje over week in Taizé:http://www.taize.fr/nl_article4792.html